Tvättråd

Sköt om dina stickade ullplagg

Tycker du det är svårt att veta hur du ska tvätta dina stickade plagg? 
Vad menas egentligen med plantorkning och varför ska man inte vrida plaggen?

Här reder vi ut många frågor och förklarar begreppen så du på bästa sätt kan ta hand om dina fina alster, utan att ”gå på i ullstrumporna”.

Vi reder ut begreppen 

ULL – är pälsen från exempelvis får. Ull är ett makalöst material! Det innehåller lanolin, ullfett, vilket gör det både smutsavstötande och självrengörande. Djuren är ju skapta för att gå ute i alla väder och pälsen ska både skydda, värma och svalka dem.

YLLE – kallas det tyg eller färdiga plagg med ull som huvudbeståndsdel.

ULLGARN – är garn spunnet av ull. Det kan vara 100% ull eller ull blandat med, t.ex polyamid, vilket gör garnet mer slitstarkt. Men inblandning av annat material gör att fibrerna beter sig annorlunda. Därför bör du beakta halten av ull för ändamålet.

SUPERWASH (SW) – är en impregneringsbehandling som görs på ullgarnet för att göra det extra tåligt och slitstarkt. Det gör att garnet blir tvättbart i maskin, utan att det krymper eller tovar sig. Högre temperatur än 40 grader kan dock skada behandlingen och ullen kan åter krympa. Den mest vanliga metoden heter hercosett-behandling och går till så att ullfibern först klorbehandlas och därefter appliceras polyaminoamide, vilket ger garnet en slätare och lite blankare yta och ullen blir därför mindre stickig. Våra populära sockgarner, som hela vår Raggifamilj, består av superwashbehandlad ull.

HANDTVÄTT – Plagget bör ej tvättas i maskin, utan varsamt hanteras för hand. Vrid och gnugga inte!

SKONTVÄTT – Ett extra snällt program på tvättmaskinen. Tvättsymbolen har då ett eller flera streck under baljan. Maskinen bör max fyllas till 2/3 av trumman.

FINTVÄTT – Ett vanligt tvättprogram på maskinen.

KLÄDBORSTEN – påminner om en hårborste, men med fasta strån av tagel eller annat naturhår. Med en klädborste kan du borsta bort smuts, ytliga fläckar och noppor och därmed tvätta plagget mer sällan. OBS! Använd inte en karda med krokiga metallpiggar, så att en filtningsprocess uppstår. Undvik även sammetsborstar, de kan skada ullen.

PLANTORKA – betyder helt enkelt att plagget läggs på ett plant underlag att torka. Samtidigt kan du forma plagget genom att sträcka ut det lite. Hängtorkning på t.ex. galge gör att blöta ullplagg hänger ut sig och förlorar formen.

BLOCKA – betyder att man fuktar det färdiga arbetet, spänner upp det efter angivna mått på ett plant underlag och låter torka. Det gör att plagget får rätt form och maskorna lägger sig till rätta. Det kan även bli enklare att montera t.ex . fram- och bakstycken om man först blockar dessa var för sig, så kanterna blir rakare och planare innan man ska sy. Att blöta plagget gör att garnet kan slappna av och forma sig på nytt. Ojämna maskor och spända flotteringar kan justera sig och ge dig ett häpnadsväckande resultat! Blocka plagget direkt när det är färdigt och vid behov efter tvätt.

TOVNING/FILTNING – är en process där garnets ullfibrer hakar i varandra och gör plagget tätare och mer kompakt. Man kan göra detta på flera sätt, antingen genom att tvätta varmt i maskin så det krymper, eller genom att gnugga samman fibrerna med en karda eller speciell filtningsnål. Detta resultat vill man ju undvika när man bara ska tvätta ett plagg. Detta är bara möjligt på obehandlad ren ull, inte blandgarner.

GALLTVÅL – finns som flytande tvättmedel och som en fast tvål. Den är fri från blekmedel och optiska vitmedel, vilket gör den lämplig att tvätta ull med. Den är dessutom helt biologisk, oparfymerad och fri från konserveringsmedel. Galltvålen används även för fläckborttagning.

KEMTVÄTT – Innebär tvätt i annan vätska än vatten. Kemikalier som t.ex perkloretylen löser effektivt upp fett och smuts, betecknas P i tvättsymbolen för kemtvätt.

Före tvätt

  • Utgå alltid från garnets tvättråd, du hittar det på banderollen runt nystanet samt på vår hemsida. Spar det och låt det följa med plaggen du ger bort.
  • Knäpp upp knappar före tvätt. De kan annars töja på knapphålen under tvätten.
  • Lägg plagget i en tvättpåse eller ett örngott för att skydda det från att nöta mot tvättrumman.

Tvättmedel till ull

Vanligt syntetiskt tvättmedel, vars uppgift är att bl.a. lösa upp fett, förstör ullens fina egenskaper. När vi stickat ett fint ullplagg vill vi ju behålla dessa, eller hur? Så, använd ett biologiskt tvättmedel, utan enzymer och kemikalier, gärna flytande, så blir inga pulverrester fast i fibrerna. Det går även bra att använda ullschampo, olivtvål eller galltvål.

Tvättmedlet får gärna innehålla lanolin (ullfett), vilket återfettar ullen med sitt eget ämne och skyddar fibrerna.

Vill du ha lite doft, och samtidigt skydda plagget mot skadedjur, så tillsätt en droppe cederträ- eller lavendelolja i tvättvattnet.

Undvik sköljmedel på ull! Det lägger sig som en hinna utanpå fibrernas små epidermisfjäll och hindrar dem från att göra sitt jobb, vilket förstör ullens återfettande egenskaper. Sköljmedel förstör även den skyddande effekten hos superwashbehandlad ull och maskintvättning kan göra att plagget krymper eller tovar sig.

Tycker du att ull sticks mot huden kan du använda ullbalsam i sköljvattnet, det är särskilt framtaget för att vara snällt mot ullen.

Tvätta

Vädra & borsta

Eftersom ullen har så fina självrengörande egenskaper, så behöver du inte tvätta dina ullplagg så ofta som andra plagg. Istället kan du vädra dem, gärna i fuktig uteluft och borsta eventuellt med en varsam klädborste. Borsta med korta snabba drag, först åt ena hållet, sen åt andra. Du kan fukta lätt innan du borstar, men torrborsta först en gång så du får bort det mesta av damm och smuts.

Vattentvätt

Vill du vattentvätta ullplagget ska det helst göras för hand, men skonsam maskintvätt på ullprogram kan också fungera - följ tvättrådet på garnbanderollen! Det är egentligen inte temperaturen som är det känsliga, utan att ull inte får nötas.

Ull tål värme, men vill inte ha hastiga temperaturförändringar, så om du vill tvätta varmt bör du börja svalt och öka successivt. 30 grader brukar dock räcka för att få tröjor och accessoarer rena. Se även till att hålla  samma temperatur på tvättvatten och sköljvatten genom hela processen.

Handtvätt

Lös upp tvättmedlet i vattnet och lägg ner plagget. Låt det ligga en stund, men max 10 minuter. Krama försiktigt plagget, blöt och krama ur vattnet.

Vrid eller gnugga inte, då kan ullen filta sig eller tappa formen.

Byt vatten, skölj och krama ur - upprepa tills vattnet är helt fritt från tvättmedel.

Maskintvätt

Följ tvättrådets anvisningar om skontvätt, ullprogram eller fintvätt. Använd gärna flytande tvättmedel och lägg plagget i en tvättpåse eller ett örngott för att skydda det mot trumman.

För att få ur vattnet

Du kan centrifugera plagget några minuter för att få ut det mesta av vattnet, lägg det gärna i ett örngott för att skydda det lite. Men, det är såklart alltid skonsammare att pressa ut vattnet för hand.

Vrid inte, utan rulla försiktigt in plagget i ett badlakan och pressa, handduken suger upp överskottsvattnet.

Färgfällning

Vissa garner med mycket färgpigment kan färga av sig om du är lite varm eller fuktig i händerna när du stickar. Det här är helt normalt och betyder inte att det är något fel på garnet. Tvätta händerna med tvål och vatten så försvinner eventuell färg. När plagget är färdigt kan du skölja det i rikligt med kallt vatten så binder sig färgen. Vill du vara extra ambitiös kan du tillsätta lite ättika i sista sköljvattnet så finns det ingen risk att något pigment fäller

Torka

Det skonsammaste sättet att torka ett stickat plagg är att det får ligga plant och lufttorka i rumstemperatur. Ibland behöver du spänna ut plagget med nålar för att det ska hålla formen medan det torkar, se blocka.

Undvik stark värme och direkt solljus.

Häng inte blöta plagg, de töjer då ut sig och får oönskad form. Särskilt superwashbehandlad ull har inte samma förmåga att dra ihop sig igen.

Torktumla aldrig ullplagg! Det sliter i onödan på fibrerna och kan krympa dem.

Vi rekommenderar att aldrig stryka stickade plagg för att torka eller blocka dem. Den direkta värmen kan skada garnet. Låt torkningsprocessen ta sin tid så håller ditt arbete längre.

Förvara

Vik dina stickade plagg varsamt och förvara dem liggande på hyllor eller i lådor. Hänger du en tröja på galge kan den både hänga ut sig på längden och få galgens form på axlarna, och det är ju inte särskilt snyggt.

Ska du inte använda plagget under en längre tid, eller lägga undan det i källare eller vindsutrymme, kan det vara bra att lägga det i en tättslutande plastpåse, för att undvika skadedjur. Detsamma gäller förvaring av garn.

För att skrämma bort pälsänger, mal och andra skadedjur

Lägg bitar av cederträ i garderoben, eller stryk lite aromatisk olja av cederträ eller lavendel på insidan av skåpet. Det gamla husmorsknepet med lavendelpåsar var inte enbart för att det skulle dofta gott i linneskåpet.

^Topp Copyright © Svarta Fåret. All rights reserved.