Project Newland

Project Newland är ett skol- och hälsoprojekt som Svarta Fåret driver på plats i byn Newland i Tanzania. Genom försäljning av garnet Moshi ger vi barn möjlighet att kunna gå i skolan samt få en hälsosammare framtid med sjukvård. Nu kan alla vi som älskar att sticka, samtidigt göra en enorm skillnad och säkerställa en bättre framtid för några av dem som har det svårast. Du bidrar automatiskt till projektet genom att köpa garnerna Moshi eller Kilimanjaro (utgått), då 3 kronor på varje nystan går oavkortat till projektet.

När man vill göra skillnad behövs det mer än bara pengar – Man måste ta ansvar! Det är just det som gör Project Newland unikt, att det inte finns några mellanhänder utan vi själva är på plats och ser till att pengarna hamnar där de ska.

Projektet startade 2017, finansierat av Svarta Fåret. 1 januari 2017 började 20 barn i byn Newland i skolan. 10 av barnen började i förskolan och de resterande 10 barnen började i 1:a klass i den kommunala skolan. De här barnen har fått skolgången betald och försetts med skoluniformer, skolväskor, pennskrin mm. Barnen har även försetts med sjukvårdsförsäkring och genomgått läkarundersökning. Målet är att säkerställa skolgång till ca 100 barn upp till klass 9.

Svarta Fåret har byggt upp Project Newland med hjälp av en volontär som är mycket engagerad i ett barnhem i Newland. Hon har goda kontakter i byn och känner många familjer och tillsammans med henne har Svarta Fåret varit på plats i Tanzania.

Byn Newland

Newland är en by som ligger 10 km utanför staden Moshi i nordöstra Tanzania. Moshi är en stad som lockar många turister tack vare Afrikas högsta berg Kilimanjaro och nationalparkerna Serengheti, Tarangire och Ngorongoro. Newland ligger nära Tanzanias största sockerplantage ”Tanzania Planting Corporation”Byn Newland uppstod under sockerplantagens blomstringstid, då arbetarna på plantagen behövde ett närliggande område att bo i. Fler och fler tanzanier har flyttat till byn under åren och idag är det en befolkning på ca 18.000. Levnadsstandarden i byn är i allmänhet mycket låg och det är en daglig kamp för många för att få mat på bordet. Beroende på familjens resurser så bor vissa i tegelhus medan andra lever i hyddor gjorda av lera och koskit. Det finns varken social trygghet eller arbetslöshetsskydd. Både förskola och kommunal skola bekostas av invånarna själva och likaså alla läkarbesök, behandlingar på sjukhus och mediciner. De flesta av barnen i Newland har inte möjlighet att gå i skolan eller att få behandling om de blir sjuka.

Barnen i Newland får i genomsnitt en måltid om dagen. Ofta är det en lokal rätt, Ugali, som består av vitt majsmjöl och vatten.

Det är oftast mannen i familjen som arbetar och tjänar pengar, medan kvinnan är hemma och ta hand om barnen. Det bör dock noteras att många av männen är arbetslösa eller har väldigt låg lön. Till exempel arbetar en pappa till 3 syskon som ingår i Project Newland på en sockerplantage medans deras mamma är hemma med en yngre bror som är 2 år. Det hårda arbetet på sockerplantagen ger en dagslön på 5000 shilling, vilket motsvarar ca 19 SEK. Den här familjen är ett exempel på en familj med en mycket låg levnadsstandard. Den låga levnadsstandarden blir naturligtvis ännu lägre om man inte har något arbete alls.

Ester, som arbetar på förskolan, har en dagslön på 8000 shilling vilket motsvarar ca 31 SEK. Hon träffar sin man väldigt sällan då han ofta är på längre resor i omgivande städer, där möjligheten att sälja grönsaker är större än hemma i byn. Det är mycket vanligt att man tar hand om varandras barn i familjen, om barnets föräldrar dör eller deras föräldrar har ekonomiska svårigheter. Esther har 4 barn men hon blev tvungen att skicka sin yngsta dotter till sin syster i Nairobi, eftersom hon inte har ekonomiska möjligheter att ta hand om fyra barn..

Klimat

Klimatet i Tanzania är i allmänhet varmt och runt 30 grader. I juni, juli och augusti, som är de kalla månaderna i Tanzania, kan temperaturen kan vara så låg som 12 grader och på kvällen/natten kan det bli ännu kallare. Med tanke på att många familjer i Newland bor i lerhus utan el och värme så är varma kläder som t.ex. tröja, mössa och halsduk nödvändiga för dem under dessa perioder.

En stickad tröja är faktiskt en del av skolbarnens skoluniformer. Många av barnen har en lång promenad att gå hem efter skolan när solen går ner och temperaturen börjar falla.

Barnen

I:a januari 2017 började 20 barn i skolan tack vare bidrag från Project Newland och i januari 2018 började ytterligare 10 barn med hjälp av projektet och de är uppdelade i tre olika klasser. Alla kommer från fattiga familjeförhållanden. Några lever med båda sina föräldrar medans andra lever med bara ena föräldern eller mor/farföräldrar. Två av barnen bor på ett barnhem, som ligger i samma byggnad som förskolan.

Skolan

Regeringen har beslutat att de offentliga skolorna i Tanzania inte skall kosta något. Dock är det inte helt gratis för barnen, eftersom de offentliga skolorna fortfarande tar ut en årlig avgift. I avgiften ingår ett mål mat om dagen. Det årliga beloppet är efter skandinaviska förhållanden mycket liten men många föräldrar har inte har råd att betala skolgången för sina barn. Barnen går på förskola mellan 4-6 år och detta fungerar precis som den skandinaviska förskolan. Sedan börjar barnen i grundskolan och där går de tills de är 13 år. För att gå vidare till gymnasiet måste man klara ett slutprov och sedan går de i gymnasiet tills de är 17 år. Majoriteten avslutar sin skolgång efter grundskolan (om de inte klarar det slutliga testet) eller gymnasiet så de flesta läser inte vidare på universitetet. Många söker sig till jobb som t.ex. motorcykelchafför, frisör eller sömmerska.

10 av barnen i Project Newland går i en förskola som heter ”Newland Nursery School”. Förskolan är belägen i samma byggnad som det barnhem där Faraja och Philipho (2 av barnen i projektet) bor på.

De övriga 10 barnen går i grundskolan. I byn finns fem förskolor och tre grundskolor.

Hälsa och sjukvård

I Tanzania kostar det pengar att gå till doktorn om du inte har en sjukförsäkring. Endast 7% av Tanzanias befolkning har sjukförsäkring. En sjukförsäkring kostar årligen 66 tusen shilling, motsvarande 250 SEK, men väldigt få människor i Tanzania har råd med detta. En enkel kontroll hos läkaren utan sjukförsäkring kostar mellan 100-500 kr.

HIV / AIDS och malaria är folksjukdomar och många dör av det eftersom de inte kommer till läkaren och får behandling. Själva läkemedlet mot HIV / AIDS är gratis för alla i Tanzania, men det är många som inte går på läkarkontroll. Dels för att de hellre lever i ovisshet, men också på grund av de ekonomiska kostnader som t.ex. transporter till och från sjukhuset.

Faraja som bor på barnhemmet i Newland har HIV och har förmodligen fått det från sina föräldrar, som båda dog i aids. Faraja fick 2016, genom Project Newland, sin första grundläggande hälsokontroll där de upptäckte att hon har HIV. Lyckligtvis fick hon behandling omedelbart och besöker nu sjukhuset varje månad, där de kontrollerar att allt är som det ska vara. Om man är HIV-positiv måste man först och främst få rätt medicinering och dessutom är det viktigt att ha en balanserad kost för att bygga upp ett stark och friskt immunsystem. Faraja får, tillsammans med två andra barn som lever med HIV på barnhemmet, ett glas mjölk och ett ägg varje dag samt kött en eller två gånger i veckan.

BIDRA TILL PROJECT NEWLAND

^Topp Copyright © Svarta Fåret. All rights reserved.