Virka och sticka vädret

En Temperaturfilt är en stickad eller virkad filt där du varje dag gör ett varv med en förutbestämd färg efter dagens temperatur. När filten är klar så har du 365 varv som var och en representerar dagens temperatur under året.

Vilken färg har respektive grad?

Hur vet du vilken färg du ska använda vid vilken temperatur? Vi har tagit fram fyra alternativ på färgförteckning, se pdf-dokumenten nedan. Observera att dessa endast är förslag och vissa färger kan ta slut under året, det är alltid svårt att garantera att färger finns i lager. Det kan även hända att en färg utgår av anledningar som för oss är svåra att påverka. Skulle en färg du använder inte längre gå att köpa, ta istället en liknande färg, det kommer i det stora hela bli precis lika bra då filten visar hur temperaturerna växlat.

Temperaturskala med färgnummer – FREJA

Temperaturskala med färgnummer – TILDA mild

Temperaturskala med färgnummer – TILDA knallig

Temperaturskala med färgnummer – MOSHI

Man väljer själv när på dagen man vill mäta temperaturen. Man kan bestämma sig för ett speciellt klockslag eller ta högsta/lägsta/medeltemperaturen för dagen. För att se aktuell dagstemperatur eller temperatur för dagar som redan varit, se t.ex här.

Du kan själv välja om du vill sticka eller virka din Temperaturfilt, se våra mönsterförslag nedan.

STICKAD Temperaturfilt 2019

Det stickmönster vi valt är enkelt men effektfullt. Du varvar helt enkelt 10 varv rätstickning med 10 varv slätstickning och runt om hela filten gör du en rätstickad kant. Observera att bilden inte visar mönstret med kant, denna bild är enbart en provlapp och utan kant.
Mönster Svarta Fåret Temperaturfilt – STICKAD

VIRKAD Temperaturfilt 2019

Det virkmönster vi valt är Linen stitch som ger filten en fin och tät struktur. För att bryta av och göra filten mer levande så gör vi den sista dagen varje månad ett varv med puffmaskor och virkar en kant med puffmaskor runt hela filten. Mönster Svarta Fåret Temperaturfilt – VIRKAD

Vad behöver jag för att börja?

Vi har valt att ha 19-21 olika färger beroende på garn (Moshi har bara totalt 19 färger). Temperaturskalan är från -30 till +30 grader (Moshi från -27 till +27 grader). Antingen köper du ett nystan av var sort för att ha en grund, eller så köper du de du tror du behöver den närmsta tiden och kompletterar varteftersom. Vilka du senare behöver komplettera med kommer visa sig med vädret under 2019. Får vi t.ex en lika varm sommar som vi hade 2018 så kommer det att krävas många nystan av de riktigt heta gradantalen.